KOEL Evenement

KOEL Evenement

Bezoek het KOEL Evenement

Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2017 in Gorinchem

Dit jaar is het 50 jaar geleden, dat het garnizoen uit Gorinchem vertrok. Met dit evenement wordt hierbij op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2017 stilgestaan.
Het grootste deel van het garnizoen bestond in die tijd uit een zeer speciaal onderdeel van de verbindingsdienst. KOEL is dan ook geen traditioneel vestingevenement , maar het is een mix van geschiedenis, radiotechniek en de spanning van spionage in de Koude Oorlog.

Geschiedenis
· In 1955 werd een bijzondere radiocompagnie in Gorinchem gelegerd, die tot 1967 zou blijven.
· Hun taak was, om het Russische militaire radioverkeer af te luisteren. Dat werk was zeer geheim.
· Dat deden ze o.a. in “De Luisterpost” aan de Vijfde Uitgang en met radiowagens.

Programma:
Zaterdag 10:00 – 11:00 uur:
Twee militaire muziekkorpsen en militairen marcheren van het Kazerneplein naar de Luisterpost.
Route: Westwagenstraat, Kruisstraat, Hoogstraat, Burgstraat, Kalkhaven, Lombardstraat en Dalemwal.

Zaterdag en zondag 10:00 – 17:00 uur:
– De Luisterpost is ingericht, met authentieke apparatuur en de gang van zaken tussen 1955 en 1967 wordt nagespeeld. Er worden daadwerkelijk Russen afgeluisterd! U kunt komen zien, luisteren en zelfs meedoen. Op eigen gelegenheid of door deelname aan de rondleidingen.
– Kampementen met radiowagens op de bastions aan de Soldatenwal (Dalemwal) met o.a. een demonstratie van het “uitpeilen van de vijand. U krijgt hier tekst en uitleg.
– In de buskruitmagazijnen op Dalembolwerk is een expositie Garnizoen en Afluisterradio’s.
– Jeugd en ouders kunnen meedoen aan een spannend spionagespel.

De Luisterpost komt al aardig vol te staan met bijzondere interceptie, uitpeil, code- en spionage apparatuur, maar wij zijn nog op zoek naar de volgende interceptie ontvangers, wel of niet werkend:
AME RR10B, AME 7G, Hallicrafters SX-28, Hallicrafters SX-73, Collins R-388, Collins R-390

De mensen, die apparatuur beschikbaar stellen kunnen het volgende doen:
– Deze uitlenen. Wij komen die dan ophalen en terugbrengen.
– Zelf met de apparatuur komen en daarop passen, 1 dag of 2 dagen.
– Werkende apparatuur komt in de interactieve tentoonstelling in de Luisterpost.
– Niet- of slecht werkende apparatuur komt in de statische tentoonstelling in de geconditioneerde expositieruimten in de buskruitmagazijnen.

Wat is er specifiek voor de radio amateur te zien en te doen?
– Een radio interceptiepost, zoveel mogelijk teruggebracht naar de situatie 1964, volledig werkend met achter de ontvangers o.a. een aantal echte ex-interceptors van 898BAT en KLu.
– Encryptie en spionage apparatuur uit WO2 en de Koude Oorlog periode, waarbij men met de Enigma’s zelf een interceptie rapport mag decoderen.
– Een bonte verzameling aan leger radiowagens uit de periode 1950 tot 1990, met werkende apparatuur uit de periode WO2 tot 1990.
– Een bonte verzameling aan interceptie ontvangers en andere professionele communicatie ontvangers uit de periode WO2 tot de jaren 90.
– Er zal een special event station actief zijn met de call PA898BAT, met speciale QSL kaarten, voor wie daarmee een verbinding maakt.


– Re-enactment dienstplicht op bivak met tenten, voertuigen, veldkeuken, telefooncentrale en radioapparatuur.
– Voor de liefhebbers is er ook een Geocaching activiteit. Op de vestingwerken binnen het evenement is een éénmalige Multi-Geocache aanwezig, waarvan de onderdelen m.b.v. eenvoudige decoderingstechnieken en aanwijzingen te vinden zijn. Deze activiteit wordt verzorgd door VERON afdeling 44 Walcheren.

Dit alles in een prachtige sfeervolle setting op- en in de vestingwerken van Gorinchem in het gebied wat vroeger bekend stond als de “Soldatenwal” en tot 1967 door Defensie gebruikt werd. Er zijn ook geweldige uitzichten over het rivierenlandschap richting slot Loevestein en het vestingstadje Woudrichem.

– Er is een reünie voor de oudgedienden van het radiobataljon.
– Versnaperingen verkrijgbaar in de kantine van de Luisterpost en bij de veldkeuken. Het wordt echt een heel leuk en bijzonder radiogebeuren.

Meer info: Hugo PA5PHO, pa5pho@veron.nl

Deze activiteit wordt verzorgd door VERON A16, VERON A44, VRZA ZWN, Jan Corver Museum, SRS, DRCO, 41-DKO, Rijdend UNIFIL museum DT en MFC de Luisterpost.

 


 

Reacties zijn gesloten.