SILENT KEY

SILENT KEY

OPDAT WIJ HEN NIET VERGETEN

 In memory of those who have passed.

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Piet Alferink (PD2HPE)

Piet PD2HPE,woonde tot voor kort nog alleen met zijn papegaai in een flat in Utrecht. Door een televisie uitzending van het programma “Man bijt hond” waarin hij de hobby promootte kreeg hij zelfs landelijke bekendheid.
Wij herinneren ons Piet uit de jaren dat hij aanwezig was bij activiteiten van de Gorkumse Amateur Club.
Hij voelde zich daar thuis, en als het kon kwam hij met de caravan naar velddagen  en ging hij mee met excursies.
Zo herinneren we ons de excursie naar de schotel in Dwingeloo waar hij eind 2023 nog bij aanwezig kon zijn.
Deze winter was de situatie met zijn nieren zodanig verslechterd dat hij niet langer in zijn flat kon blijven wonen en in het verzorgingstehuis  in Beek en Donk terecht kwam.
Dat werd na een week een overplaatsing in het zelfde verzorgingstehuis naar de hospice aldaar wat hij zelf het eindpunt noemde.
Piet was een fervent radiozendamateur en was vaak te vinden op de landelijke repeaters en op de repeater van Gorkum.
Eigenlijk stortte door deze ontstane situatie zijn hele wereld in, en kon hij vanuit het hospice met een porto ook de grote landelijke repeaterstations niet meer bereiken.
De repeaterbeheerders van deze zenders verlaagden de squelchdrempel om het zo mogelijk te maken om hem toch weer de mogelijkheid te bieden om nog te praten met zijn radiovrienden.
Dit was geen succes, tot dat er iemand op het idee kwam om een DMR porto neer te zetten, met een antennetje in de tuin. En dan zo via PI1UTR te kunnen werken.
Dit werd snel door een paar amateurs geregeld, en sindsdien was Piet weer te bereiken, dit was een fantastische actie.
Meerdere keren werd er door amateurs uit Gorkum en omstreken een bezoek gebracht aan de hospice waar Piet in zijn kamertje samen met zijn papegaai Baretta en naast hem zijn zendertje te vinden was.
Als we daar een uurtje bij hem waren werd al gauw duidelijk dat hij van het praten alleen al ontzettend moe werd, en met de week ging de situatie achteruit.
Op 23 maart was er een excursie gepland naar het Omroep Zender Museum waar hij zich voor dat dit allemaal speelde zich had aangemeld.
Gert had geregeld dat hij hem in Utrecht op zou gaan halen, maar naar gelang deze datum naderde bleek de gezondheid zo verslechterd dat dit eigenlijk niet meer mogelijk was.
Wel keek hij ontzettend uit naar de excursie en had het er dagelijks over, en wij zaten echt met een probleem of dit allemaal nog wel verantwoord was om hem daar naartoe te halen.
In nauw overleg met zijn familie wilden we toch nog proberen of hij nog naar het museum kon, desnoods met een rolstoel en begeleiding, of eventueel met een wensambulance.
Er werd contact opgenomen met het Omroep Zender Museum en met een beetje improvisatie bleek het toch mogelijk om daar met een brancard naar binnen te komen.

Dit was het laatste wat we voor hem konden doen en daar we zijn de mensen van het Omroep Zender Museum ook heel dankbaar voor.
De wens ambulance werd geregeld, er moest er zelfs eentje uit Noord Brabant komen. Piet werd  onder liefdevolle begeleiding van de mensen van de wensambulance van Beek en Donk naar Lopikerkapel vervoerd.
Zo arriveerde hij bij het museum en werd hij met de brancard het museum binnengereden Hij genoot met volle teugen van het bezoek en van de aanwezigheid van zijn vrienden die dit mede nog voor hem hadden geregeld.
Na ruim een uur raakte hij toch zichtbaar vermoeid en werd er afscheid van hem genomen waarna hij weer terug werd vervoerd naar Beek en Donk.
In de weken na het bezoek ging het hard achteruit, Piet werd bijna niet meer gehoord op de zender, de stem van PD2HPE was verstomd.
Als hij een gesprek had gevoerd sloot hij de uitzending altijd af met de woorden PD2HPE is weer op luisteren.
In de wetenschap dat dit niet meer zo is herinneren we ons Piet als een fijne vriend die we nooit zullen vergeten.

Ter nagedachtenis aan Piet houden wij voorafgaand aan de ronde van Gorinchem van 07 april 2024 een minuut stilte voor onze maat, radiovriend en kameraad Piet PD2HPE……..

Ewoud
PD3WDK

 

 

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Gerard van den Brule (PA7GB)

Op 19-01-2024 bereikte ons – na enkele verontrustende berichten op sociale media – het bericht, dat Gerard van den Brule (PA7GB) is overleden. Gerard kampte al langere tijd met gezondheidsproblemen en gisteren is een longontsteking en nierfalen hem fataal geworden.

Velen van ons kennen Gerard als zijnde vrachtwagenchauffeur, veelvuldig qrv op de Rotterdamse repeaters PI2RTD en PI3RTD. later was Gerard veel te horen als buschauffeur en maakte hij graag een praatje met al zijn vrienden, die hij trof op bovengenoemde repeaters.
Gerard was een persoonlijkheid op zich, waar Gerard was was hij ook echt. persoonlijk ken ik Gerard al jaren en in de begintijd dat ik Gerard kende was hij een gezet mens, olijke kop erop en altijd in voor een geintje. op een radiobeurs kwam ik hem enkele jaren erna tegen, ik hoorde hem wel, maar zag hem niet….. hij stond bijna voor me….
Gerard was een heel stuk afgevallen, het postuur was zeg maar gehalveerd, maar de stem…. die prachtige Rotterdamse stem was er wel.

Vorig jaar mochten we Gerard en Hetty nog verwelkomen op ons veldweekend in vuren, waar we een prachtige dag met elkaar hebben gehad.
Het gemis moet voor Hetty, kinderen en kleinkinderen, familie en vrienden enorm zijn.
in Gorinchem zullen wij hem zeker missen, want zoals Ron gisteren al aanhaalde…. ik zal z’n “heeee gozert!!!!” wel missen…..
Heel veel sterkte voor jullie allemaal en hopelijk veel kracht om deze klap te boven te komen spreken wij namens de Gorinchemse amateurclub onze hartelijke condoleances uit naar jullie allemaal.

Ter nagedachtenis aan Gerard houden wij voorafgaand aan de ronde van Gorinchem van vandaag 21 januari 2024 een minuut stilte voor onze maat, radiovriend en kameraad Gerard……..

Gert Bikker PA9F

 

Voor diegenen, die het condoleance register van Gerard van den Brule (PA7GB) willen ondertekenen, dit is de link voor condoleanceregister: https://meenhuisvdkraan.nl/condoleren/ voor diegene die iets willen schrijven.

Het wordt door Hetty, Nicole (Nikki), Jeroen, Zoey en en overige familie enorm gewaardeerd.

Gerard zal in besloten kring worden gecremeerd.

IN MEMORIAM GERARD (PA7GB) – SK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Peter Stuart (PA3EPX)

Wij ontvingen het bericht dat Peter Stuart PA3EPX op 16 april 2023 is overleden. Wij herinneren ons Peter als een rustige collega radioamateur welke regelmatig op clubavonden aanwezig was. Nadat bij hem een ziekte werd vastgesteld welke van invloed was op zijn verstandelijke vermogen ging hij stukje bij beetje achteruit. Dit was enige tijd voordat de corona epidemie uitbrak, maar ondanks dat Peter de 2 vaccinaties gekregen had was hij toch besmet geraakt met corona. Hierdoor heeft hij in s’Hertogenbosch in het ziekenhuis gelegen en zo het virus overleefd. Doordat hij hierdoor 15 KG was afgevallen was hij zodanig verzwakt dat Ans hem thuis niet meer kon verzorgen. Daarom werd hij overgebracht naar Altenahove in Almkerk. Ook verstandelijk moest hij telkens een stukje inleveren wat hij zeker in het begin van zijn ziekte heel erg vond en daar verder niet over wou praten. Zijn kennis van de hobby, de prachtige bouwprojecten welke hij maakte waren een voorbeeld voor een ieder die daarin geïnteresseerd was. Wij houden Peter in gedachten als een fijne amateur met een luisterend oor voor een ieder die hem wat te vertellen had. Wij wensen Ans en de verdere familie heel veel sterkte toe. Zijn zachte stem klonk al enkele jaren niet meer op de band, maar de keren dat wij met hem spraken koesteren wij in onze gedachten.

Ewoud
PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Piet van Willigen (PA0PWG)

Op vrijdag 29 juli 2022 overleed Piet van Willigen PA0PWG.
Piet heeft een grote bijdrage aan onze afdeling geleverd. Voor de buitenstaanders was Piet altijd de man op de achtergrond. Hij was sterk bij de afdeling betrokken, en nam deel aan de verenigingsavonden, excursies en evenementen. Maar, altijd op de achtergrond. Piet is jarenlang QSL manager van de afdeling geweest.
Maar, iedereen die met Piet bevriend was weet wel beter. Zodra het ijs gebroken was kon Piet honderduit praten over de vele afdelingsprojecten en experimenten. Een bezoek aan zijn shack was een waar genot. Ontstellend veel zelfbouwprojecten en elektronicaexperimenten. Zijn shack was een grote rommelkamer vol bende voor familie en omgeving, maar een ware schatkamer voor mede-zendamateurs.

Precies een week later, op vrijdag 5 augustus jl. hebben wij de crematie bijgewoond in Oosterhout. Aanwezig waren Bert PA3AUI en zijn echtgenote, Joop, de broer van Bram PA3CSI (SK) en mijzelf. Op het laatste moment was Joop PA2JOK verhinderd wegens een plotselinge positieve Covidtest. Ook Piet PE0ALM was verhinderd wegens vakantie in het buitenland. Ik weet zeker dat beide heren er erg graag bij waren geweest om Piet PWG de laatste eer te bewijzen.
De toespraken van de familieleden van Piet waren hartverwarmend. Wij zagen een kant van Piet als familieman die voor ons min of meer verborgen is gebleven. Velen van ons zijn decadenlang bevriend geweest met Piet, in sommige gevallen een halve eeuw lang. Het feit dat Piet een leven lang zendamateur is geweest is herhaaldelijk benoemd in de toespraken.

Wat wij wel met de familie delen is Piet’s roemruchte gevoel voor humor, en zijn rijmpjes. Bert PA3AUI kwam met een prachtige anekdote dat Piet hem altijd PA3A-UI (als in ui) is blijven noemen. Piet gaf zijn ex-collega Joop Maasbommel een totaal andere bijnaam die hij altijd is blijven gebruiken. Zo typisch voor Piet’s humor.

Voor mij persoonlijk was het bijzonder om Piet in zijn rol als familieman te zien, in een fotoreeks die tijdens de herdenkingsdienst werd gepresenteerd. Met name de oude foto’s uit de Gorcumse binnenstad waren heel bijzonder. Een markant detail was dat op familiefoto’s soms de zelfgebouwde Meteosat-schotel was te zien, een van de vele clubprojecten waarbij Piet zo betrokken was.
Piet’s vakmanschap, zijn creatieve vermogen op problemen op te lossen en niet aflatende beroepsbetrokkenheid werden herhaaldelijk benoemd.

We verliezen in Piet PWG een markante zendamateur, vakman en verwoed zelfbouwer maar bovenal een eigenzinnig, warm en trouw lid. Als je aan Piet denkt, zie je direct al die fijne momenten met zijn vele vrienden uit de beginjaren van de afdeling.

Piet, het ga je goed!

Wij wensen zijn echtgenote Gretha, de kinderen en kleinkinderen, zijn vele radiovrienden sterkte met dit zware verlies.

Namens het bestuur van de afdeling,
Bas PA5BAS, 7 augustus 2022

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Adrie Koppelaar Stuy (PA3CFU)

Wij kregen het droeve bericht van het overlijden van Adrie Koppelaar Stuy op 24-06-2022

Er zullen weinig mensen zijn welke op de band een QSO gemaakt hebben met haar. In de voetsporen van haar man Wim Koppelaar haalde zij haar licentie ergens in de jaren 80 van de vorige eeuw. De Familie Koppelaar was een echte Amateur familie , ook hun twee zoons behaalden hun zendvergunning. Na enkele jaren verschoof de interesse van het zenden naar de techniek en het lesgeven. Er zijn heel veel amateurs die bij Wim hun licentie haalden. Dat waren meestal mensen die een handicap hadden waardoor leren moeilijk ging en daardoor niet meekonden in de lesstof. Bij Wim, en later ook bij Adrie die hem daar in mee ging helpen werden de lessen door groepjes cursisten aan de keukentafel gevolgd. De een had er 5 jaar voor nodig voordat het briefje in de wacht kon worden gesleept, de ander deed dit in 4 maanden. Niets was teveel, en ook werden CW trainingen gegeven wat in die tijd nog verplichte lesstof was. Jaar in, jaar uit zetten zij zich in voor hun cursisten geheel gratis, er werd alleen een kleine bijdrage gevraagd als dekking voor de onkosten voor de koffie en de frisdrank of het biertje aan het eind van de avond. Het slagingspercentage was bijna 100%, en er zijn heel veel amateurs tot op de dag van vandaag nog ontzettend dankbaar voor het vele werk en het geduld dat Wim, en Adrie voor hun gehad hebben. Persoonlijk waren Wim en Adrie mijn zendbuurtjes, hemelsbreed woonden zij een paar honderd meter bij mij vandaan. Ik wam daar jaren regelmatig over de vloer om een praatje te maken, wat klusjes te doen in de portacabine waar zij woonden. Wim was vaak kortademig, en liep met zuurstof in zijn neus met een lange slang er aan. Adrie was ook in die tijd al ernstig ziek, maar aan haar zag je het niet. Deze ziekte is haar uiteindelijk toch fataal geworden. Twee lieve mensen met een hart van goud waar ik persoonlijk, en ik denk velen met mij mooie herinneringen aan hebben. Het lesgeven en doorgeven van de theorie voor het behalen van de licentie voor Radiozendamateur was hun levenswerk. Adrie, bedankt voor de leuke gesprekken welke ik mocht hebben, je belangstelling en de berichtjes over Messenger, en voor alles wat jij voor de Amateurwereld betekend hebt. R.I.P. Adrie, S.K. PA3CFU.                  We wensen de familie veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Gerard Hoefnagel (PB4DX)

Met ontsteltenis en ongeloof hebben wij vernomen dat onze radiovriend Gerard Hoefnagel PB4DX op 04-06-2022 plotseling is overleden. Gerard was een welkome gast , zowel op de repeater PI2GOR als op de clubavonden van de Gorinchemse Amateur Club.

Als hij mobiel onderweg was hoorde je vaak zijn stem, en hij was vaak onderweg, richting Haarlem of naar den Bosch, en weer naar zijn woonplaats Breda. In die ritten zat hij een groot gedeelte binnen het bereik van de repeater en wist hij die altijd te vinden. Ook in de Ronde van Gorkum meldde hij zich bijna iedere week in voor een praatje. Hij veranderde kort geleden nog zijn antenneopstelling om toch maar in die ronde in te kunnen melden en zo zijn verhaal te kunnen doen, want hij had altijd wel wat te vertellen. Was het niet over de hobby, dan was het wel over de keren dat hij zich verontschuldigde dat hij niet bij de ronde kon zijn in verband met bezoek aan zijn kinderen en kleinkinderen in het Noorden van het land waar hij enorm van genoot.

Ook bezocht hij de clubavonden van PI4GAC in het scouting gebouw, iets wat parallel liep aan zijn andere hobby waar hij aanwezig moest zijn voor het openen van de deur, wat samen viel op die eerste donderdag van de maand. Toen ik hem in april sprak vertelde hij dat hij zou proberen daar een oplossing voor te vinden zodat hij wat meer in Gorkum aanwezig kon zijn. Ook liet hij zich regelmatig zien op velddagen en bij vossenjachten, ook daar zullen wij hem enorm gaan missen.

Gerard, bedankt voor je collegialiteit, je aanwezigheid bij alle activiteiten van de Gorkumse amateur club, je puntjes die je gaf in de Locator Contest. We hebben altijd enorm genoten van je aanwezigheid, je humor en ook van je serieuze gesprekken. Pietje Bell 4 DX is Silent Key, maar zal zeker in onze harten voortleven als een fantastisch mens. We verliezen in Gerard een vrolijke, sympathieke en hulpvaardige collega amateur, en wensen Joke en de verdere familie heel veel sterkte toe voor de komende tijd.

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

 Lian Jaworski (PA3EJM)

Op dinsdag 19 april 2022 brak brand uit in een appartement aan de Paddemoes.  Nadat de brandweer een persoon uit het huis had gehaald werd deze zwaargewond naar het brandwondencentrum van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Later is hij overgeplaatst naar Beverwijk. Zondag  24 april overleed het slachtoffer alsnog aan zijn verwondingen. Bij de brand kwam ook een kat om het leven. Later bleek dat dit bij Lian Jaworski (PA3EJM) was geweest.

Toen ik later een foto van hem zag kwam hij mij bekend voor, Ik heb hem ooit eens mogen spreken op een Havendag, een molen evenement (waar hij tegenover woonde) of op een clubavond van PI4GAC. Kijkend naar de foto weet ik nog wel dat dit een plezierig gesprek was, al weet ik niet meer waarover het ging, en waar het was. Bij foto’s van de brand in de media zien we een klein antennetje staan bij het dakraam, je was er wel, al hoorden we je nooit.

Volgens Antek Jaworski was Lian al op vroege leeftijd geïnteresseerd in techniek en heeft toen zijn examen gehaald om radiozendamateur te worden. Het was een grote hobby van hem en hij was druk bezig met apparatuur en antennes. Zelfs op onze familievakanties gingen de antennes mee en werd de kaart afgespeurd naar het hoogste punt om zijn antenne uit te stallen.

De laatste jaren was hij volgens mij geen heel actieve amateur, maar toch stonden de zenders in zijn hobbykamer altijd aan.

De kennismaking was kort, de herinnering hieraan was goed.

R.I.P Lian

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

 Adri Vos  (PD5RKD)

Wat kreeg ik half september een droevig bericht van hem, 1 oktober 2021 gaat er euthanasie plaatsvinden schreef hij. Adri had een ernstige ziekte waarvan geen genezing mogelijk was. PD5RKD  is niet meer. Adrie Vos, een amateur in hart en nieren, 27MC, in het verleden  illegaal op de amateur kanalen, een beetje vermogen er bij als dat nodig was en op zijn tijd fanatiek met de hobby bezig.

Jaren geleden organiseerden we een vossenjacht, vlak na het nieuwe jaar zochten we een plekkie op om de vos in de lucht te zetten. Verschillende amateurs gingen op jacht waaronder ook Adri. En in het onderling radioverkeer meldde hij zich met PD5RKD. Daar ik hem niet eerder tegen kwam tikte ik in de week daarna deze call in bij het Agentschap Telecom waarna ik het bericht zag dat deze niet was uitgegeven. Niemand had dit gemerkt omdat hij een operating practice had als een volleerd amateur. Wij lachen natuurlijk, echt iets voor Adri om op zo’n manier met een zelf verzonnen call illegaal in de lucht te komen. We hebben er smakelijk om gelachen en er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven. Enige tijd later heeft hij alsnog examen gedaan en haalde hij zijn benodigde punten waarna PD5RKD werd aangevraagd en toegekend. Als je hem hoorde was zijn uitleg van de suffix de Rooms Katholieke Dordtenaar, waarna altijd een interessant gesprek volgde. In de periode dat hij veel last had van storing beleefden we het helemaal met hem mee wat er aan gedaan werd.

Vorige week had ik nog app contact met hem, en stuurde ik het eerste gedeelte van deze tekst met het bericht of het goed was om te plaatsen op de SK pagina van PI4GAC. Hij appte terug “Mot daar een foto bij” ,waarna hij er eentje opstuurde.

Op zondag 25 september maakte ik bekend dat dit de laatste ronde van Gorkum zou zijn die hij kon beluisteren, een bericht dat bij veel amateurs als een bom binnenkwam, men wist wel dat hij ernstig ziek was, maar dat het einde zo dichtbij was dat wist men niet. Hij mocht 1 oktober niet meer halen wegens de hevige pijn die hij leed en op 28 september kwam er een eind aan zijn leven.

Ook maakten we Adri mee als zanger, met zijn prachtige stem vertolkte hij het Nederlandstalige lied, en ook in de buitenlandse taal was het een lust om hem te horen. Tot voor een maand terug draaide hij ook op donderdag avond op VAPO Radio, leuke muziek en een presentatie welke prettig was om te horen. We  zullen hem niet licht vergeten en in herinnering houden als een prachtig persoon welke ons helaas veel te vroeg is ontvallen.

Het was een eer je gekend te hebben Adri Rest In Peace Vriend, Silent Key PD5RKD.

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

  Ron Joosse  (PA3BSG)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is pa3bsg-20-07-2021.jpg

Ongelofelijk, niet te bevatten dat hij er niet meer is.

Verslagen hebben wij het bericht ontvangen dat Ron Joosse (PA3BSG) op 20-07-2021 plotseling is overleden. Wij wensen Nicolien, Sharon, Phoebe en mama Joossen heel veel sterkte met dit vreselijke verlies. Een mooi en goed mens is niet meer. Moge hij rusten in vrede. PA3BSG SK RIP.

9Fox al wakker, 3WDK al wakker of Nul NUDje op luisteren was zijn veel gehoorde kreet op de repeater van Gorkum. Als je dat hoorde dan reed Ron in de buurt met zijn gele kanarie, de Daf vrachtwagen waar hij zijn brood mee verdiende. Maanden achtereen van Gorinchem naar Spijk voor de aanleg van de golfbaan met vrachten staalslakken. We hebben wat gelachen toen hij hierdoor al gauw de slakkenkoning  werd genoemd, iets wat hij niet erg vond en hij lachte net zo hard mee. Toen men er achter kwam dat die zwaar vervuild waren stopte dat werk plotseling en ging het vooruitzicht van nog een paar jaar werk de vuilnisbak in. In die tijd zat hij vaak thuis en was hij aan het prutsen in de positieve zin met veel projecten. Zo was hij van plan om zijn repeater PI1GOR die na zijn verhuizing was meegegaan ooit weer terug te plaatsen bij een buurman op de flat. Hiervoor moest hij een kastje bouwen wat telkens te praat kwam , maar nooit af was. Filterpotten die hij aan moest passen was ook zo’n project, en antennes in PVC pijpen onder elkaar zodat ze elkaar niet zouden zien was ook zo’n project.

Het was altijd wel wat met Ron, klagen om het een of over het ander. Stond er een beetje file dan was zijn kreet  “Heb ik dat weer”  en sjonge jonge niet te geloven, ga ik over de rijksweg en daar sta ik weer vast. Maar een ding kunnen we het zeker over eens zijn het was een gouwe gozer die je altijd zou helpen als het nodig was, je hoefde maar te kikken en er werden banden voor je auto geregeld en die werden dan ook nog in “Het Schuurtje” voor je gemonteerd.

Talloze anekdotes waarbij we krom lagen van het lachen kwamen in gesprekken met hem de laatste dagen van zijn leven nog voorbij. Over de tunnel, die voor hem 26 euro moest kosten omdat het zo’n aardige jongen was. Een ander tikte daar 16 euro voor af, en iedereen natuurlijk weer in een deuk.

In een gesprek van maandag j.l. toen hij op weg was naar huis en in horten en stoten op het randje van de repeater binnen kwam, het laatste gesprek dat ik met hem mocht hebben.

Ongetwijfeld zullen er nog verhalen naar boven komen die we hier kunnen plaatsen. Zijn bijzondere uitspraken zoals in de ronde van 17-07-2021 waar hij zich inmeldde voor de ronde voor de eerste 4 uur……………………met een sterretje.  We missen zijn lange doorgangen waarbij hij minuten tegen zichzelf zat te praten omdat iedereen al lang weer de auto uit was omdat er ook nog een beetje gewerkt moest worden. De keren dat zijn batterij leeg was van zijn portofoon als hij thuis zat en zijn gesprek plotseling de mist in ging. Net zo plotseling als hij stierf in zijn vrachtwagen met de microfoon nog in zijn hand. Heeft hij nog willen roepen om hulp……. We weten het niet en hebben ook niets gehoord op de frequentie en dat zal altijd wel de vraag blijven. Ron was een amateur tot de laatste snik, een amateur met een gouden hart, en zo zullen wij hem in herinnering houden.

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Paul Zwart (PA0PFW)

 

Tot op hoge leeftijd zagen we Paul bij evenementen waar hij dolgelukkig achter de set plaatsnam en het liefste in CW verbindingen maakte. Met een grote glimlach op zijn gezicht schreef hij dan de gegevens van het tegenstation op een blaadje papier. We konden Paul onder de categorie rustige amateurs plaatsen, en zover ik weet was hij zelden te horen op 2meter en 70cm. Ik weet nog dat hij een keer in de molen verscheen met een HF set en een seinsleutel. Bij deze HF set was ook een voeding, maar deze was zodanig onveilig dat het gevaar opleverde voor eventuele daar rondlopende kinderen. Hij glimlachte dan maar eens, maar bracht de volgende keer op een activiteit toch een andere mee. Als de antennes zover opgebouwd waren en de kabels naar binnen werden gebracht was hij dol gelukkig en kon het sleutelen beginnen. Ook was hij regelmatig aanwezig op clubavonden als er lezingen werden gegeven. Op het laatst ging zijn gezondheid zodanig achteruit dat ook  de mobiliteit minder werd en dat was ook het einde van de hobby. We herinneren ons Paul als een aardige rustige man die je zag genieten als hij met de hobby bezig was.

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Frans Dekker   (PA1LQS) voormalig (PE1LQS)

Wij ontvingen een bericht dat een van de sponsoren van de stadsrepeater is overleden. Wij stuurden uit naam van de Stadsrepeater Gorinchem op 12mei2019 de volgende kaart.

 

Mochten er nog mensen zijn die iets over Frans weten te schrijven horen we dit graag

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Ernie Maas (PD0ECD)

Op 15-04-2018 overleed Ernie Maas PD0ECD na een langdurige strijd tegen zijn ziekte waar hij het uiteindelijk tegen af heeft moeten leggen. Na de verkoop van zijn bedrijf ging het hard bergafwaarts met zijn gezondheid en heeft hij helaas niet lang meer mogen genieten van zijn rust.

Ernie was een van de mannen van de oude stempel, hij haalde zijn N licentie vele jaren geleden. In de tijd dat hij nog werkzaam was en hij naar Brabant reed kon je hem soms horen op de stadsrepeater van Gorinchem.  In de afgelopen jaren zijn we verschillende keren gezamenlijk met hem naar de dag van de Radio Amateur geweest, en de laatste keer in 2016 ook nog naar de radiovlooienmarkt in Rosmalen. Na enige tijd was hij ook toen al lichamelijk uitgeput dat hij niet meer in staat was om naar huis te rijden. We hebben wel altijd vreselijk gelachen om zijn verhalen die hij vertelde uit de tijd dat hij zijn vliegbrevet had.  Wij herinneren ons Ernie als een vriend met een groot gevoel voor humor, en zullen hem niet vergeten.

Ewoud PD3WDK

Ernie, (PD0ECD), een man uit duizenden.

Wat een klap kregen wij als radioamateurs deze week te verwerken. Ernie is overleden. Als een mokerslag dreunde dit nieuws over de amateurbanden in Midden-Nederland.
Enkele anekdotes, die Ernie maakten tot wat hij was en hoe hij in het leven stond:

De stakingen onder schippers op de Merwede werden door Ernie vakkundig op de marifoonband beleid. Uiteraard clandestien, maar hij wist de schippers wél te bewegen om regelmatig de luchthoorn te trekken op het water. De schippers hebben nooit geweten een radiozendamateur te spreken, die illegaal radiocontact maakte met de schippers. De pretoogjes, die hij zo mooi kon opzetten zullen ongetwijfeld hebben gestraald.

Ernie was een radioamateur in hart en nieren. Hij had dan misschien wel ‘maar’ een N-registratie, maar was bijvoorbeeld het Morse (CW) volledig machtig. Dit resulteerde in een schitterend moment, toen ik in Bad Bentheim een radio amateur treffen bezocht. Een Duitse amateur, die Ernie’s roepletters op zijn petje las, verleidde hem om een CW-traininkje te doen achter een oude ponsband machine. Ik hoor de Duitse man nog roepen: “Lass dich mal überraschen durch die Maschine….”…. Ernie keek me aan met pretoogies en liep op de man af, die DACHT een een amateur te treffen, die GEEN morse kende….
Ernie ging zitten en maakte de test af in CW…. 0 fouten…. Terwijl Ernie de test deed, zag ik de Duitser met de seconde witter worden…… Foutje, Ernie was zeer zeker WEL Morse machtig…. Na de test liep Ernie zo weg, de ponsband mocht de Duitse amateur houden…. Dat gezicht….. GEWELDIG Gewoon!!!

Ook was Ernie fervent sportvlieger. Deze week nog haalde Ron (PD0NUD) een anekdote aan, die me bij is gebleven…. Op een mooie zaterdagmiddag vloog Ernie over Gorinchem…. Slechts 50 meter hoog. Een gebrul van motoren brulde over Gorinchem en op 145.225 hoorde Ron Ernie aanroepen….. Ron?? Ron?? …. Ja Ernie …. Hoorde je me ???? Als je zo’n verhaal hoort, kan men zich wel voorstellen wat een lol Ernie moet hebben gehad in zijn vliegtuig boven Gorinchem. Zoals Ron het verwoordde…. De badkamer tegels vielen bijna van de muur van de herrie…. En wat een schik moet Ernie hebben gehad….

Dat was Ernie…. Een levensgenieter, een maatje-4-life en een machtig mens om te hebben mogen kennen.
Ernie, maatje, ik (maar ook wij) zullen je missen….. Het was een eer je te mogen hebben kennen.

Namens de Gorinchemse Amateur Club (PI4GAC), rust zacht

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Lau Tuijnman  (PD9RF)

Lau heb ik persoonlijk nooit ontmoet. Hij was een radiovriend welke ik kende voor hij zijn machtiging gehaald had. Op Teamspeak en via FaceBook hadden wij regelmatig berichtjes heen en weer. Hoe gelukkig was hij toen hij zijn N machtiging gehaald had, en nauwelijks kon wachten om een verbinding met Nederland te maken, waarna ik ook een van de eersten was die een verbinding met hem maakte. Op 40 meter en via Echolink was er regelmatig contact en Lau was iedere zondag aanwezig in de Ronde van Gorkum en luisterde daar mee via Teamspeak, hij plaatste zijn  berichtjes in de stream , en keek uit naar het moment dat hij ook door een aansluiting met Echolink van uit Tsjechië op 145.350 MHz mee zou kunnen praten.

Ewoud PD3WDK

Helaas heeft dat niet zo kunnen zijn.

Op 13 december ontvingen wij van Miranda het volgende bericht

Met droefheid melden wij dat Lau een zwaar hart infarct heeft gekregen en ondanks dat Romano en ikzelf en later zowel de politie als 5 ambulance medewerkers de daarop volgende 55 minuten onze uiterste best gedaan hebben hem te reanimeren en bij te brengen is dat helaas niet meer gelukt.

Dinsdag 12 december 2017 is Lau helaas overleden.

Op 27 december hebben we met een delegatie van Veron A16 de rouwdienst bijgewoond in Nijkerk en afscheid genomen van Lau. Het was een indrukwekkende dienst met een hoog RF gehalte waar wij enorm trots op zijn. Mooie woorden werden gesproken en zijn leven werd in een slideshow aan ons vertoond. We herinneren Lau als een fijne vriend en wensen Miranda en Romano alle sterkte toe om dit verlies te dragen.

Silent Key  Lau Tuijnman
329RF002  OK/PD9RF

R.I.P.

We zullen je niet vergeten.
Onder respect van je maatje, Gert, PA9F – Gorinchem

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Leen Ansems (PA2LAD)

Op 16 juni 2017 kregen we bericht dat Leen ten gevolge van hartfalen was overleden, Een grote schok voor zijn dochter Leonie, welke 8 maanden daarvoor ook haar moeder al had verloren.

Leen was lid van de Afdeling A12 en bezocht regelmatig het clubhuis aan de Parallelweg in Hardinxveld-Giessendam. Mede vanwege zijn beroep was hij technisch zeer kundig op radiogebied, en de rust welke van hem uitging kenmerkte hem als een fijne vriend en collega.

Het verlies van zijn vrouw Mieke had bij hem diepe sporen achtergelaten en daar had hij het moeilijk mee.

Hij zat nog vol met plannen op radiogebied voor de toekomst maar helaas heeft het niet meer zo mogen zijn. We verliezen in Leen een fijne vriend die altijd een luisterend oor had, en behulpzaam was bij het oplossen van problemen.

R.I.P. Leen

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Wim Koppelaar (PA3BRP)

Van de familie kreeg ik het bericht dat Wim Koppelaar PA3BRP is overleden. Een vriend en groot man is van ons heengegaan die heel veel betekend heeft voor de amateurwereld. Als leraar wist hij samen met zijn vrouw Adrie veel amateurs aan hun vergunning te helpen. Ook voor het CW gedeelte was hij voor velen een fantastische leraar. Als vriend was het altijd gezellig om daar over de vloer te komen. Als je een klusje had gedaan was men altijd heel erg dankbaar voor de hulp. Zelf kon hij het niet meer, het werd moeilijk mede door de zuurstof waar hij via een lange slang op aangesloten was. En ook was het op een winteravond altijd gezellig keuvelen aan de grote tafel in huis. De gesprekken met Jaap PA3BMC welke over van alles en nog wat gingen op de duplexfrequentie waren altijd prachtig om naar te luisteren. Twee weken voor zijn overlijden was ik er nog op een middag, hij was hevig geïnteresseerd in de gehouden examens welke ik hem  nog kon bezorgen. We verliezen aan Wim een goede vriend en hij blijft in onze harten voortleven.

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Bram Maasbommel (PA3CSI)

Wij herinneren ons Bram als een ingetogen rustige amateur die onzichtbaar aanwezig was op de afdelingsavonden.

Eigenlijk is er weinig of niets over hem te vertellen, als dat ik hem een zachtaardige man vond.

Hij was altijd geïnteresseerd in zaken rond de hobby.

Een grote prater was hij niet, dat liet hij over aan anderen, ik heb nooit de gelegenheid gehad om hem op de band te werken.

Kort voor zijn overlijden kwam hij op de afdelingsavond met enkele antennes en andere zaken waarvan hij hoopte dat deze een goed onderkomen kregen.

Een 16 elements kruisyagi antenne voor 70cm kwam  hierdoor in mijn bezit, maar ik moet hem nog steeds in elkaar zetten.

Geschokt namen wij kennis van zijn overlijden, niet wetend dat hij zo ziek was, en gedenken hem als een fijn lid van de vereniging welke ons helaas te vroeg is ontvallen.

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Wim Groene (PA3FRF)

De keren dat ik contact had met Wim zullen enkele tientallen zijn geweest. Via de zender s’middags een praatje. Op vrijdagmorgen bij Dirk supermarkt in Sliedrecht waar hij altijd om 08.00 uur voor de deur stond, en de keren dat ik bij hem over de vloer kwam als hij een technisch probleem met het een of ander had. En die ene keer dat hij met mij mee ging naar de Parallelweg naar het clubgebouw naast de IJsclub van de Veron A12. Prachtig vond hij dat. Wim ken ik nog uit de 27MC tijd, heel lang geleden Greet, dat was uit de tijd van Henk van Wijngaarden, en natuurlijk heb ik in die tijd ook jouw moeder ontmoet, die met haar Belgische accent plezant was om aan te horen. Afgelopen dinsdag kwam ik bij de visboer aan het Peulenplein, het was niet zo druk, en toen kwam het te praat over Jaap van der Vlies, dat hij zo snel weg was. Toen vertelde ik dat ik nog een zendmaatje verloren was, waarna de visboer zei:, die man met dat baardje en met het spijkerjasje. Ook daar was hij bekend. Ik ben blij dat we verschillende keren contact gehad hebben na elkaar vele jaren uit het oog verloren te zijn geweest. Ik kan begrijpen dat het moeilijk is om zijn profiel van FB af te gaan halen, en wens je, en allen die je lief zijn daar veel sterkte mee. We zullen Wim niet vergeten.

Ewoud PD3WDK

… -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-   … -.-

Jaap van der Vlies (PA3BMC)

Jaap van der Vlies ken ik al heel lang,  in mijn jeugd ging hij met mijn overbuurmeisje en is daar later ook mee getrouwd. Daarna zijn we elkaar 50 jaar kwijtgeraakt tot we elkaar weer tegen kwamen op de frequentie. Ook via de FB groep Oud Hardinxveld-Giessendam hadden we regelmatig contact over diverse onderwerpen. Ook de gesprekken op de frequentie, de gezamelijke interesse in schepen en bootjes leidden tot interessante gesprekken. Jaap was niet altijd de gemakkelijkste en kwam nog wel eens direct uit de hoek, wat niet door iedereen werd gewaardeerd. Maar hij had niet altijd ongelijk met zijn beweringen. De keren dat we gelijk bij de visboer stonden om een visje te kopen waren altijd heel gezellig. Hij heeft het ondanks alles niet kunnen winnen van zijn ziekte, en naar dat ik hoorde dat het weer wat beter ging was het toch snel afgelopen. We herinneren Jaap als een goede vriend, en zullen hem niet vergeten.

Ewoud PD3WDK