Vossenronde 8 januari 2017

Vossenronde 8 januari 2017

Vanmorgen was het al weer tijd om de jaarlijkse nieuwjaarsvossenronde te gaan presenteren, een evenement wat al enkele jaren plaatsvindt.

Dit jaar werd dit echter niet gepresenteerd vanuit de PD3WDK camper, maar vanuit de Cadi van de DT, het Unifil Museum waar wij met de Veron afdeling  onze clubavonden houden. Bij aankomst werd gekeken waar de antenne het beste omhoog zou kunnen, en dat was al snel bekeken aan de achterzijde van een oud legervoertuig wat daar was opgesteld.Dit bepaalde ook in welke hoek de zender zou worden opgesteld in verband met de lengte van de antennekabel.  Nadat de apparatuur was neergezet konden we nog even testen, en al snel was het 11.00 uur zodat de Ronde van Gorinchem kon beginnen. Met Steph PD1AP achter de microfoon en als logger Johan PG4W konden al snel de eerste stations gelogd worden.

 

Ondertussen was eerder deze morgen de VOS PA9F (Gert) vertrokken om zich te verstoppen.

Op zondagochtend 8 januari 2017 vertrok ik rond 08.45 uur in een mistige (maar gelukkig geen gladde besneeuwde) wereld richting mijn vossenlocatie. Enige tijd geleden was ik hier met mijn vrouw Thea al wezen buurten en ik kende deze locatie, omdat ik hier QRL-matig wel eens was geweest.  Toen wij bij de boer (enige tijd geleden dus) kwamen en ons voorstel deden, om vanaf deze locatie een vossenjacht te draaien, was de man meteen razend enthousiast.

Op weg naar mijn locatie

Na vertrek thuis – ik luisterde uiteraard de 2 meter band en de Stadsrepeater Gorinchem uit –  hoorde ik Bob (PA3CGE) en Willem (PA3KYH) in QSO op 145.350 MHz.  Bob was onderweg naar Willem en reed bij Spijk…… OEPS…. En ik kwam op dat moment NET de A15 afrijden bij Gorinchem-Oost om mijn plekje te gaan bemannen….. Precies op tijd draaide ik naar links om richting Dalem – Vuren te rijden om mijn stek te bemannen…. Je zou ’t meegemaakt hebben…. Kom ik Bob TEGEN bij aanrijden naar mijn locatie…. Helemaal goed gegaan dus!!!

 

Het opbouwen van mijn stek ging heel vlotjes en ik had binnen no-time mijn camouflagenet (geleend van onze huisvester “Dorstige Types” in Gorinchem) over mijn auto liggen. Toen ik enkele momenten in mijn auto zat, alles was inmiddels opgezet en operationeel, kwam de boer aanrijden met zijn vrouw.  In eerste instantie schrok hij van mijn aanwezigheid, maar al snel was hij getriggerd van “…. O ja, de amateurs kwamen hier vandaag vossenjagen…” Uiteraard even nieuwjaar gewenst en namens de organisatie een flesje wijn aangeboden voor het leuke stekkie wat ik mocht bemannen, wist de boer me ook nog even te vermelden, dat ze vanmorgen “Opa & Oma” waren geworden…. DUBBEL feest dus en uiteraard onze hartelijk felicitaties overgebracht voor dit fantastische moment…..

Het werd 10.00 uur

De PIGAC vos kwam QRV op FM 144.600 MHz …. Vermogen was 1 Watt… callgever riep diverse keren VOS….. VOS ….. VOS …. VOS…. PI4GAC PI4GAC… VOS …. VOS… VOS…. Het moment was DAAR, we waren QRV op 2 meter met een strak signaal….. Maar…..

Om 10.20 uur meldden zich Wil Hofman (PA8W) en Ton (PA0TGA)….. We hadden al een winnaar!!!!!!!!!!!!!!!

Met fantastisch professionele materialen kwamen de mannen (overigens ALLES ZELFBOUW) aanrijden om mijn locatie. Ze hadden  echter – in hun ogen – toch enkele minuten verloren, omdat ik een locatie had gezocht, die van meerdere kanten NIET bereikbaar was…..Een fantastische ontmoeting met toch een tweetal FENOMENEN, die zich ook bij de Landelijke Ballonvossenjacht regelmatig scharen bij de eerste 3 vossers….. WAT EEN EER, om die mannen bij ons clubje te mogen ontmoeten!!!! Na enkele foto’s en onderling QSO gingen Ton en Wil richting Gorinchem om een bakkie koffie te scoren bij een plaatselijk restaurant…. Ze hadden de vos zó snel gevonden, dat de Rondeleiding nog niet in de lucht was. Ze wilden overigens ook niet, dat ik vertelde, waar de rondeleiding was gehuisvest…. Ze wilden hem ZELF peilen…. TOPPERS DUS!!!!

We hadden een tweede winnaar.

Het duurde echt heeeeeeeeél lang….. en toen ineens zag ik in mijn achteruit kijkspiegel een figuur met auto opdoemen…. Kwam de tweede vosser aan??  JAWEL, de tweede vosser, die zich aanmeldde , was Joan (PD3JO) uit Poederoijen, die met een porto en een zelfgemaakte Yagi beam voor 2 meter en een laatste peiling op de 2e harmonische (FM 289.200 MHz) een zeer nauwkeurige peiling wist te doen op het signaal van de vos op FM 144.600 MHz…

 

Toen werd het wachten op de derde inmelder…..

En die kwam er niet….

Ik heb diverse keren Hugo (PA5PHO) KNETTERHARD gehoord op FM 145.350 MHz, (die ik natuurlijk zélf bijna niet kon horen, omdat de vos op FM 144.600 MHz stond te brullen…) , maar vinden deed ie me niet.  Ook Bob (PA3CGE) en Willem (PA3KYH) waren heel regelmatig VLAK in de buurt, maar ook die konden me niet vinden…!

Omstreeks 13.00 uur heb ik via de Ronde van Gorinchem gevraagd of er nog vossers actief waren om mij te peilen, dit was echter niet het geval en aansluitend ben ik – na het uitschakelen van de vos – naar Gorinchem gereden, waar wij een heel gezellig onderling QSO hebben gehad met heel veel aanwezigen, die ons nog even nieuwjaar kwamen wensen….

Steph maakte de winnaars bekend en even later kon hij de door DILE gesponsorde prijzen aan de winnaars overhandigen. Waarvoor ook dit jaar weer onze hartelijke dank.

Kortom, organisatie van de Nieuwjaarsvos 2017….BEDANKT voor het fantastische evenement, wat jullie hebben georganiseerd en uiteraard wilde ik onze huisvester Rijdend Unifil museum “De Dorstige Types” hartelijk danken voor hun gastvrij en welkom onthaal.

 

Voor de gemaakte foto’s klik hier

Voor een video van de vos klik hier


 

Reacties zijn gesloten.