Zendamateur worden

Zendamateur worden

Algemeen:

Eigenlijk is de vraag “hoe wordt ik radio amateur”, want het grootste deel van de tijd, welke een zendamateur aan de hobby besteed, wordt er geluisterd, informatie en gegevens gezocht, bekeken en bijgehouden op de computer (internet) en het nodige zelfgebouwd. Het daadwerkelijk zenden betreft vaak maar een klein deel van de tijd, welke aan deze hobby wordt besteed.

Luisteramateur:

Het is dan ook verstandig om eerst te beginnen als luisteramateur, terwijl je intussen op je gemak studeer voor het examen zendamateur. Doe rustig aan, want als luisteramateur kan je al veel facetten ervaren, welke deze hobby zo leuk en interessant maken.

Vereniging:

  • Bezoek de bijeenkomsten van een afdeling bij jouw in de buurt.
  • Onder (radio)zendamateurs heerst de zogenaamde HAMSPIRIT, dat wil o.a. zeggen, dat men mede radio geïnteresseerden graag met raad en daad terzijde staat.
  • Je kan er hier bijvoorbeeld achterkomen wat een goede ontvanger is, welke antenne voor jouw situatie geschikt is en advies krijgen voor aanschaf van (2e hands) apparatuur.
  • Meestal hoef je hiervoor niet gelijk lid te worden van een vereniging.

Kosten:

Je kan deze hobby zo duur maken als je zelf wilt.

Apparatuur:

Een redelijke 2e hands ontvanger kost ca. € 100,– en een nieuwe v.a. € 500,–.Een redelijke 2e hands basis zendontvanger kost ca. € 400,– en een nieuwe v.a. € 800,–.Een redelijke 2e hands antenne kost ca. € 50,– en een nieuwe v.a. € 150,–.Een goede antenne maak je zelf met koperdraad of aluminium buis van de doe-het-zelf.

Lidmaatschap:

VERON Gewoon lid (in CEPT-landen) € 46,00 Junior lid (tot 18 jaar) € 17,50 Junior lid (18 t/m 21 jaar) € 30,25

Zendamateur:

Elke zender kan storing veroorzaken in andere apparatuur of draadloze communicatie verstoren. Dit kan vitale apparatuur zijn in bijvoorbeeld ziekenhuizen, of besturingen van grote gevaarlijke machines of vitale communicatie met bijvoorbeeld vliegtuigen. De laatste decennia zijn draadloze communicatie toepassingen ook nog eens enorm gegroeid en is de kans op storing veel groter geworden. Het is dan ook logisch, dat de overheid verlangd, dat een persoon, die met een eigen zender met een flink zendvermogen, dingen gaat uitproberen, misschien wel zelf bouwen en zelfs experimenteren, dat toch met enig verstand doet en binnen bepaalde grenzen. Hiervoor is dan ook een registratie vereist, welke pas aangevraagd kan worden, nadat men een aantoonbaar kennisniveau heeft bereikt door het met goed gevolg afleggen van een zendexamen. Er zijn twee kennisniveaus ingesteld met bijbehorende registratie en zend mogelijkheden:

  • N-vergunning, hiermee is er toegang tot de 2m, 70cm en een deel van de kortegolf amateurbanden, zendvermogen max. 25W.
  • F-vergunning, hiermee is er toegang tot alle amateurbanden, zendvermogen max. 400W.

Voor meer informatie over de mogelijkheden van deze vergunningen, zie de VERON-site: http://www.veron.nl/

Studie:

Binnen veel afdelingen wordt een cursus zendamateur gegeven, hier zijn vaak geen kosten aan verbonden, behalve de aanschaf van een cursusboek. Cursusboek VERON voor de N machtiging € 18,15 en voor de F machtiging € 24,95.Je kan een cursus volgen bij de I.W.A.B. ( zie DEZE pagina )

Examen:

De examens worden afgenomen door de Stichting Radio Examens, een samenwerkingsverband van VERON en VRZA onder verantwoording van het Agentschap Telecom (AT), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken (EZ).VERON en VRZA samen in examenstichting VERON en VRZA hebben de ‘Stichting Radio Examens’ opgericht. Deze stichting heeft van het Agentschap Telecom de bevoegdheid gekregen om de examens voor de N- en F-machtiging af te nemen. Het eerste examen in deze nieuwe stijl was op 3 december 2008 in Amersfoort. Aanmelding voor deze examens is mogelijk via de nieuwe website: www.radio-examen.nl. Eventuele vragen kunt u richten aan: examensecretaris@veron.nlExamen doen kost € 55,–.Na het examen aanmelden voor registratie bij Agentschap Telecom. Ga voor meer informatie naar de website van Agentschap Telecom