Bezoek PI4GAC aan het SS Rotterdam en Radiomuseum
Gisteren, zaterdag 29 oktober 2016 was ik al vroeg uit de veren. Ik had immers beloofd om onze vaste luisteraar Paul (PE1HAU) uit Tiel mee te nemen en omstreeks 7.45 was ik ook in Tiel, waar ik een vrolijke Paul kon inladen.
Toen we terug waren in Gorinchem, het was rond 8.10 uur, zijn we samen nog even langs onze rijdende shack gereden, de beheerder van de Dorstige Types, het rijdend Unifil Museum, wist niet waar ie ’t had, hij was net binnen.Paul vond ’t fantastisch om ook hier even een setje foto’s te schieten.Daarna zijn we naar Hotel Gorinchem gereden, waar we Piet (PD2HPE) al hoorden roepen op de porto.
Ach we zijn allemaal wel een beetje op leeftijd en mensen van tijd, het was ongeveer 8.45 uur toen ook Paul en ik arriveerden bij Piet op de parkeerplaats.Na enkele ogenblikken kwamen ook de overige deelnemers, te weten Hugo (PA5PHO), Peter (PA3EPX), Arnwalt (PD7ARN), Ron (PD0NUD) en zijn Yvonne en Willem-Jan uit Woudrichem aan de excursie naar de PI4HAL aanrijden en omstreeks 9.10 uur zijn wij – helaas zonder enkele mensen, die zich niet hadden (kunnen) afmelden – naar het 3e Katendrechtse Hoofd in Rotterdam, waar in een prachtige zonnige omgeving de “Rotterdam” op ons lag te wachten.
Onderweg maakten wij verbinding met de overige deelnemers aan de excursie, te weten Ton (PD2USA) en zijn Yvonne en Boudewijn (PG2C) en zijn Julia, die we op de parkeerplaats van het schip aantroffen in Rotterdam.Wat een mooi schouwspel om het schip, (let op… zeg vooral GEEN BOOT… ) tegen een stralend blauwe lucht te zien liggen in de haven van Rotterdam.
Uiteraard werden portofonisch direct verbindingen gemaakt met de radio operator aan boord, Dion (PD7DM), die ons uitlegde hoe het werkte met het kopen van het rondleiding ticket en de audiofoon, die we aangeboden kregen.De rondleiding begon in de 4 grote zalen, die toevalligerwijs alle NIET waren verhuurd, dus we konden prachtige foto’s maken van de diverse zalen aan boord, waarna we de rondleiding hebben voortgezet.Aan boord krijg je een groot aantal ankerpunten te zien, waarbij je bij elk ankerpunt je audiofoon kunt starten en dan hoort ‘… welk verhaal er hoort bij het betreffende punt…’.
Ronduit fantastisch leuk om zoveel te weten te komen over de SS Rotterdam.Na een klein uurtje kwamen we via de diverse dekken aan in de Radiokamer, waar het clubstation PI4HAL is gevestigd.We werden uitermate hartelijk opgevangen door Okko (PH2CV) een CW-specialist ten top en Dion (P7DM), die samen met Peter (PA3FQH) de HF en 2/70 voor zijn rekening nam.Een bijzonder boeiend en mooi verhaal werd ons verteld door Henk (PA0HPV), die zich ook al jaren inzet als vrijwilliger aan boord van het schip, door Okko (PH2CV) en door diverse vrijwilligers, die ook aan boord hebben gediend van de “Rotterdam”. Zoals een vrijwilliger vertelde: “…. Vroeger was hij daar mijn baas en nu mijn collega…. Ik noem hem nog steeds “Boots….” Want hij was destijds bootsman aan boord en ik bootsjongen…..
Na de uitvoerige rondleiding, die wij hebben ontvangen van de vrijwilligers van PI4HAL hebben wij de rondleiding voortgezet om als afsluiter een lekker bakkie koffie te genieten met een stukje appeltaart of worteltaart.Uiteraard staat alle informatie vermeld op de website van PI4HAL, die is te vinden op www.pi4hal.nl Hier staan ook de diverse rondleidingen vermeld, die je als bezoeker kunt ondernemen.Het schip de SS Rotterdam ligt afgemeerd in de haven van Rotterdam aan het 3e Katendrechtse Hoofd. Kortom….
Wees welkom aan boord van de “Rotterdam”.
Maar de excursie ging verder…..Omstreeks 14.30 uur kwam wij aan bij het Rotterdams Radio Museum, waar wij in eerste instantie werden overgoten met een fantastisch verzameling aan oude radioapparatuur met de welbekende buizen en kattenogen.
We kregen van Frank (PC7C) een introductie en rondleiding door het radiomuseum, waarbij hij ons uitnodigt om omstreeks 15.15 uur de Ceintuurbaan over te steken om deel II van het Radiomuseum te bezichtigen.Wat een fantastische verzameling aan oude pick-ups, bandrecorders, versterkers, TV’s, videorecorders, CD-speler EN Radio zendapparatuur hebben we daar gezien.
Ook oude scheeps zendontvangers (uiteraard WERKEND te zien) werden tentoongesteld.Kortom, het Rotterdams Radio Museum is eigenlijk als radio-fanatici, die we eigenlijk allen zijn een absolute MUST om te bezoeken. Ik ga er ook ZEKER op korte termijn terug om nogmaals te bekijken, wat ik allemaal al zag, maar dan nog uitgebreider. De vrijwilligers van het Rotterdams Radio Museum staan je graag te woord aan de Ceintuurbaan 104 in Rotterdam. Kijk voor meer informatie op www.rotterdamsradiomuseum.nlOmstreeks 17.15 uur kwamen wij allen weer aan in Gorinchem bij Hotel Gorinchem, van waar uit ik Paul (PE1HAU) nog heb teruggebracht in Tiel.Ik kan niet anders concluderen, dat alle deelnemers een fantastische dag hebben beleefd met deze excursie, die is georganiseerd door de VERON Afdeling 16 in Gorinchem.Gert (PA9F)