De Radio – van crisis tot welvaart

De Radio – van crisis tot welvaart

Museum De Koperen Knop start 2017 met een nieuwe expositie: De Radio – van crisis tot welvaart. Over historische radio’s en de ontwikkeling van de eerste live-contacten met de rest van Nederland en ver daarbuiten. De radio bracht stemmen en muziek van over de hele wereld rechtstreeks in ieders huiskamer. Daarop volgde een hele ontwikkeling, die uitmondde in het bekende radiotoestel dat velen zich nog vanuit hun jeugdjaren zullen herinneren.

HISTORISCHE RADIO’S

Op de expositie zijn tal van historische radio’s te zien, die nostalgische gevoelens losmaken bij de bezoekers. De radio heeft een bijzondere impact gehad op de mensen, die voor het eerst met dit fenomeen werden geconfronteerd. Daarom is het zo leuk dat aan de expositie ook door radio- en zendamateurs wordt meegewerkt, de pioniers op radiogebied.

Bij de geschiedenis van de radio denken we vooral aan het  grote herkenbare toestel, dat vaak zo dominant in de woonkamer aanwezig was. Soms op een speciaal daarvoor aangeschaft radiotafeltje. Of later als compleet radiomeubel. Op een plaats, waar het hele gezin zich eromheen kon verzamelen.De bekende glazen plaat op de voorkant (soms bovenkant) van het toestel staat in ieders geheugen gegrift. Daarop de namen van Europese hoofdsteden en voor Nederland: Hilversum I en Hilversum II. Omdat in Nederland Hilversum de omroepstad was en niet Amsterdam. En dan de radiolamp. Als de historische radio werd ingeschakeld, moest eerst de lamp in het toestel voldoende opwarmen. Dat kostte tijd, gevoelsmatig soms wel heel erg veel tijd.

JEUGDHERINNERINGEN

Iedereen zat destijds met de oren wijd open richting het toestel als mr. G.B.J. Hilterman op zondag zijn wekelijkse praatje hield. Dan moest iedereen stil zijn, muisstil! Of als het hoorspel Ernst-Jan en Snabbeltje op maandagmiddag klonk en de kinderen met rooie oortjes voor het toestel zaten. En wat te denken van de Bonte Dinsdagavondtrein, waar in veel gezinnen zo ongeveer alles voor moest wijken. Het fenomeen in veel huiskamer waren de live uitgezonden voetbalwedstrijden. Pas later kwamen de muziekuitzendingen meer in beeld.

BRUIKLENEN EN MEDEWERKING

De geëxposeerde radio’s zijn van Peter Versluis uit Tienhoven, die ze al zestig jaar verzamelt. Hij bezit er meer dan 700 en 90% werkt!. Op zaterdag 25 februari 2017 organiseert hij een speciale reparatie-dag oude radio’s in De Koperen Knop; iedereen is dan van 11.00 tot 17.00 uur welkom

Aan de expositie wordt ook meegewerkt door de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland afdeling Dordrecht. Deze vereniging geeft tijdbeeld vanaf het ontstaan van de radio tot nu. De amateurs waren de grondleggers voor de latere radio en zijn nog steeds actief met het leggen van wereldwijde radioverbindingen. Op zaterdag 4 februari 2017 en zaterdag 18 maart 2017, telkens van 13.00 tot 17.00 uur verzorgen zij demonstraties van zendactiviteiten in het museum.

U vindt het museum op het adres Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam.

De expositie is te zien in de periode 14 januari t/m 25 maart 2017.


 

Reacties zijn gesloten.