Excursie Aviodrome Lelystad en bezoek aan Clubstation PI4ADL.

Excursie Aviodrome Lelystad en bezoek aan Clubstation PI4ADL.

 

Zaterdag 11 februari 2017 zijn wij al vroeg uit de veren om onze excursie naar het Aviodrome in Lelystad te gaan ondernemen. Het weer liet zich de avond ervoor én ook ’s morgens nog niet heel positief zien, maar we hebben toch besloten om te gaan.

Wat een geweldige dag vandaag!

De organisatie van evenement, die dit keer werd gedaan door Wim (PD2CDF) begroette ’s morgens omstreeks kwart voor 9 maar liefst 7 amateurs, te weten Hugo (PA5PHO), Ron (PD0NUD) en zijn Yvonne, Peter (PA3EPX), die werd gebracht door zijn vrouw, Bob (PA3CGE), Wim (PD2CDF) en Gert (PA9F).

Een mooie opkomst voor zo’n koude zaterdagmorgen.

Na een half uurtje vertrokken te zijn uit Gorinchem, waar wij hebben verzameld met een aantal amateurs uit de regio Gorinchem zijn wij ongeveer kwart voor 10 bij parkeerplaats “Voordaan” net boven Utrecht, waar wij Piet (PD2HPE) hebben opgehaald. Dat maakte ons totale aantal 8. Na enkele minuten kwamen ook Gert (PD2WOG) en Paul (PE1HAU) uit de Betuwe aangesloten bij de groep en maakten we een totaal aantal van maar liefst 10 personen. Helaas moesten enkele personen verstek laten gaan, Johan (PG4W) en zijn vrouw en ook Ewoud (PD3WDK) moesten helaas afzeggen in verband met ziekte en Eef (PD3EEF) en Andor (PA9D) uit Amstelveen lieten de reis naar Lelystad schieten in verband met het enorm slechte weer in het westen van het land. Heel begrijpelijk uiteraard! Omstreeks half 11 arriveerden wij bij het Aviodrome, waar wij – al reeds voor aankomst – een QSO konden maken met onze rondleider en host Wim (PA0JEB), die ons verwelkomde bij het Aviodrome. Na een bakkie koffie en een onderling QSO zijn wij rondgeleid door Wim en kregen wij inzicht in het ontstaan van het Aviodrome, de opbouw van Schiphol, er is zelfs een deel van de verkeersleiding en de toren in replica EXACT nagebouwd op vliegveld Lelystad en ook kregen wij een eerste deel van het luchtvaartmuseum te zien, waar Wim ons boeiend over kon vertellen.

Na enige tijd konden wij onze rondleiding voortzetten en kwamen wij in de ‘Luchtverkeersleiding’ terecht waar ook het clubstation PI4ADL is gevestigd.

Door middel van een dubbele zepp-antenne, gevoed door symmetrische lijnen, worden via een automatische tuner de zenders van het station PI4ADL operationeel gemaakt op alle gewenste amateurbanden. Tijdens de rondleiding waren ook enkele marconisten aanwezig, die ons vertelden over hun werk als telegrafist aan boord van een vliegtuig en de ‘twee-eenheid’ die zij vormden met de gezagvoerder ten tijde van de vroegere commerciële en vrachtvluchten.

Men moest in vroeger tijd immers perfect op elkaar zijn ingespeeld en voor 100% van elkaar op aan kunnen.

Na een rondleiding van enkele uren nam Wim afscheid van ons en bedankte hij alle aanwezigen voor hun aandacht en uiteraard hebben wij Wim, die onze rondleiding tot in finesse had verzorgd bedankt met een leuk presentje voor thuis.

’s Middags hebben wij na een lekker hapje eten onze eigen rondleiding voortgezet waarbij wij het overige deel van het luchtvaartmuseum hebben kunnen zien. We hebben vliegtuigen kunnen zien vanaf begin jaren 20 tot aan een rondleiding door een Boeing 747. Wat een ervaring was dit.

Je kon tot in de cockpit alles bezichtigen en er liepen overal personen rond, die alle vragen, die wij hadden keurig beantwoordden.

Omstreeks 3 uur ’s middags begon het in Lelystad weer tamelijk hard te sneeuwen en besloten we langzaam maar zeker maar richting uitgang te gaan. We waren inmiddels ook wel een beetje afgedraaid na een drukke dag overal te zijn geweest in en om het luchtvaartmuseum. Om half 5 landden wij met z’n allen weer op de parkeerplaats bij Hotel Gorinchem, waarbij wij tijdens onze huisreis afscheid hadden genomen van Gert en Paul, die samen weer richting Betuwe reden en wij Piet hadden afgezet bij zijn auto op de parkeerplaats aan de A27 nabij Maartensdijk.

Kortom, als Evenementen Commissie kunnen wij stellen, dat wij een fantastische dag gehad hebben en het Aviodrome zeker het aanraden waard is om eens te gaan bezoeken.

In het bijzonder willen wij Wim v.d. Broek (PA0JEB) en zijn mede-rondleiders bij het Aviodrome van harte bedanken voor hun tomeloze inzet en de leuke dag, die wij hebben gehad in Lelystad.

Namens de Evenementen Commissie, VERON Afdeling 16 – Gorinchem.

 

Foto’s van deze excursie kunt u HIER bekijken.


 

Reacties zijn gesloten.