Hoe het begon.
Voorwoord
Het zal heel vroeg in mijn lagereschooltijd zijn geweest dat ik al geïnteresseerd was antennes.
Dat waren meestal antennes voor televisie waar in mijn vroege jeugd de daken mee vol kwamen te staan en er wel wekelijks nog antennes werden bijgeplaatst.
Het was in de 5e klas dat ik er een spreekbeurt over gehouden had en dat had tot gevolg dat de meester vroeg of ik een antenne voor de schooltelevisie kon regelen.
Dat lukte heel aardig en van het één kwam het ander, eerst bij een vriendje thuis en toen de overbuurvrouw enz. enz.
Het resultaat was dat ik op m’n 14e als reparateur en installateur al heel regelmatig op dak te vinden was en met antennes in de weer, zeg maar als kleine zelfstandige in spé.
De kennis hiervoor kwam gedeeltelijk uit boeken en foldermateriaal maar vooral door eigen ervaring.
Eigenlijk had ik hier mijn beroep van willen maken maar de invoering van de kabeltelevisie deed mij besluiten om een mts-opleiding werktuigbouwkunde te doen wat uiteindelijk ook niet verkeerd was.
“Antennes” ben ik er altijd nog bij blijven doen en ook antennes maken (vooral yagi’s) voor radioamateurs en FM dx ‘ers.
Het benodigde materiaal werd van overbodig geworden tv-antennes gehaald en dat ging een hele periode prima.
Nu deze bronnen zijn opgedroogd moest ik dus op zoek naar wat anders.
Omdat ik nogal wat antennes bewaard had en dan vooral uit de beginperiode van de TV, de jaren vijftig dus, vanwege de vaak mooie en stevige constructie ben ik gaan kijken of ik dit kon namaken.
Ik had voorbeelden van Siemens, Hirschmann, Antiference, Tewea en Wisa.
Dat viel nog niet mee, constructies uit aluminiumplaat moeten uitgestanst worden en kunststof d.m.v. spuitgieten is ook zeer kostbaar bij lage aantallen.
Kortom, erg puzzelen, het moet financieel haalbaar zijn bij zg. stukswerk en bij kleine series.
Ook moet je met relatief eenvoudige gereedschappen toch een strakke antenne kunnen bouwen.
Nog tijdens mijn zoektocht naar de mogelijkheden van element bevestiging bij Yagi antennes ben ik bij toeval gestuit op in de handel zijnde hulpstukken uit zowel gegoten aluminium als uit gemodificeerd polyamide welke soms wat nabewerking vereisen.
Dat bleek uiteindelijk het ei van Columbus te zijn, antennes, stuks of in (kleine) serie is geen enkel probleem meer.
Inmiddels bijna 10 jaar verder en nu kan ik zeggen; De GWR Polyfix en de Alufix Yagi constructie heeft zich bewezen en biedt vele mogelijkheden!
Ruud v Gageldonk PD5GWR Dordrecht februari 2024